SEJARAH PSS

SEJARAH PSS :

1928,
SJK(C) dibuka untuk persekolahan, bilangan murid pada masa itu ialah 200 orang dengan 6 orang tenaga pengajar.

11hb. Disember 1985,
Dua bilik darjah di tingkat dua blok dicantumkan dan diubahsuai menjadi bilik perpustakaan, satu bilik darjah di sebelah diubahsuai menjadi bilik pandang dengar. Seorang pustakawan diupah oleh PIBG mula berkhidmat sepenuh masa.

Disember 1998,
Perpustakaan dipindah ke dewan lama yang diubahsuai untuk kegunaan perpustakaan, dimana ruang yang lebih luas.

September 2000,
Perpustakaan mulai ditutup sementara untuk proses peningkatan sistem kepada sistem perpustakaan diautomasikan.

Februari 2001,
Perpustakaan diautomasikan dengan sepenuhnya. Pinjaman dan pulangan buku diproseskan dengan menggunakan pengimbas bar kod buku.

24hb Ogos 2001,
Sempena perlancaran program “Digital Book”, Pengarah JPWP turun melawat ke perpustakaan sekolah dan melancarkan sistem pengautomasian PSS SJK(C) Jalan Davidson.

November 2003,
Sejajar dengan perkembangan semasa dan peningkatan warganya pusat sumber ditutup dan sebahagian besar buku dari perpustakaan dan carta diedarkan ke dalam kelas untuk pinjaman buku yang masa tinggal di dipindahkan kontainer untuk disimpan buat sementara. Bangunan PSS lama telah dirobohkan untuk menjadi tapak bangunan baharu.

Januari 2005,
Enam bilik darjah telah diubahsuai khusus untuk kegunaan Pusat Sumber sekolah, iaitu tiga bilik untuk perpustakaan, satu bilik untuk bilik pandang dengar, satu bilik untuk alat bahan bantu mengajar dan satu bilik untuk bilik kendiri. Pada tahun ini kesemua bilik-bilik di pasang dengan hawa dingin demi keselesaan pelanggannya.

Jun 2006,
Murid dari tahun 1 hingga 6 dibenarkan meminjam sebuah setiap minggu. Jadual penggunaan perpustakaan untuk setiap kelas ditetapkan satu waktu setiap minggu.

Mac 2007,
Program “Bacalah Bersama Ibu bapa” dimulakan. Murid-murid sekolah ini digalakkan membawa anak-anak mereka datang ke perpustakaan sekolah untuk meminjam buku serta membaca bersama-masa cuti penggal persekolahan.

Pemenang Kategori Individu

2001
SJK(C) Tahap 1:Johan,Naib Johan, Tempat Ketiga, dan Lima Saguhati
SJK(C) Tahap 2:Empat Saguhati
Pemenang Kategori Sekolah SJK(C) Tempat Ketiga

SJK(C) Tahap 1:Johan,Naib Johan, Tempat Ketiga, dan Enam Saguhati
SJK(C) Tahap 2:Naib Johah, Tempat Kegita, dan Lima Saguhati

2003
SJK(C) Tahap 1:Tempat Kegita, dan Sembilan Saguhati
SJK(C) Tahap 2:Tempat Kegita, Lima Saguhati

SJK(C) Tahap 1:Johan, dan Tiga Saguhati
SJK(C) Tahap 2:Johan, Tempat Ketiga, dan Saguhati

SJK(C) Tahap 2:Tujuh Saguhati

SJK(C) Tahap 1:Naib Johan, Lima Saguhati
SJK(C) Tahap 2:Naib Johan, dan Satu Saguhati
Pemenang Kategori Sekolah: Tempat Ketiga

SJK(C) Tahap 1:Dua Saguhati
SJK(C) Tahap 2:Satu Saguhati

Plan Pusat Sumber Sekolah

Masa Berbuka:
Hari Isnin Hingga Jumaat: 7.45a.m. - 4.30p.m.

S.J.K.(C) Jalan Davidson Copyright ©Black Brown Template Powered by Dynabook's